Jezte s rozumem

Právě jste: Radio Čas  /  Jezte s rozumem

Žít – a jíst – zdravě se dá i bez hladovění. O rozumném přístupu ke zdravé výživě, vaření, i sobě samému v pohodové a příjemné formě s Evou Šimčíkovou.

Jezte s rozumem – úterý po 11:00, neděle po 10:00.


Většina z vás si asi vzpomene na čarodějnici Saxanu, která zoufale hledala vhodnou babu, které by mohla uříznout ucho. Potřebovala ho, aby mohla zůstat ve světě lidí. My můžeme odvar z babského ucha pít ráno, v poledne i večer. A nemusíme kvůli tomu nikomu ubližovat. Ba naopak, maximálně prospějeme sami sobě, svému zdraví, zažívání a třeba i dutině ústní! Jaké další účinky má „babské ucho“ na náš organismus? To se dozvíte dnes na Radiu Čas v pořadu JEZTE S ROZUMEM.

Brambory /13.4.2021/

Tradiční česká potravina – brambory! Víme, jaký poklad se v nich nachází, nebo jsme si na ně zvykli natolik zvykli, že už nám dávno zevšedněly? Jaké látky dodávají našemu tělu? Měli bychom se jim vyhýbat kvůli sacharidům? A jak na první pohled poznat, zda jsou brambory chutné a kvalitní?

Zdravé ZUBY /6. 4. 2021/

Co jíst a pít, abychom měli zdravé zuby? A čemu se naopak vyhýbat? Co našemu chrupu prospívá a na jaké potraviny bychom si měli dát bacha?

Arašídy /23. 3. 2021/

 březen je arašídovým měsícem – takže na buráky pořádně koukneme! Co obsahují, jestli jsou zdravé, nebo nezdravé… Máme je jíst, nebo se jim raději vyhýbat obloukem? Dozvíte se v dalším dílu pořadu Jezte s rozumem!

Čich /16. 3. 2021/

Vůně kávy, čerstvě upečené bábovky, levandulových květů, nebo vůně jara ve vzduchu.. Prostě vůně. Aroma.  Libé a krásné vjemy, které můžeme cítit. A hlavní roli v tom hraje náš NOS! Jak moc se se vůně podílí na požitku z jídla? Jak můžeme své gurmánské zážitky vylepšit pomocí aromatických bylinek? A co když jsme přišli o schopnost cítit?

Pečivo /9. 3. 2021/

Máme  se pečivu vyhýbat? Příbírá se po něm? Musíme omezit sacharidy a lepek v našem jídelníčku? A nebo si s chutí můžeme dopřát pořádný krajíc čerstvého chleba?

Spánek /23. 2. 2021/

Proč spíme? Kolik hodin bychom měli denně spát a co se děje s naším tělem, když si dopřejeme kvalitní a vydatný spánek?

Voda s citronem /16. 2. 2021/

Zázračný elixír zdraví, který však má své ALE!

Líbání /9. 2. 2021/

Líbání a jeho vliv na náš organismus.

Vitamin D /2. 2. 2021/

Proč je tak zásadní a jak zajistit, abychom ho měli dostatek?

Pomelo /26. 1. 2021/

Jak jste na tom s citrusy? Milujete pomeranče, vůni mandarinek, nebo si vystačíte jen s troškou citrónu do čaje? A co pomelo? Podlehli jste chuti tohoto největšího citrusu, který může vážit až 5 kilo? A nebo vás od jeho konzumace odrazuje složité loupání?

Káva / 19. 1. 2021/

Voní, chutná, dokáže pořádně nakopnout. Káva!  Nápoj, bez kterého si mnozí z nás ani neumí představit svůj den. Škodí nám, nebo prospívá? Jaký vliv má káva na naši postavu, srdce, nebo třeba mozek? A proč bychom si ten svůj oblíbený šálek černého moku měli pořádně vychutnat?

Gumoví medvídci / 12. 1. 2021/
Oblíbená pochoutka malých i velkých – gumoví medvídci. Barevní, sladcí, návykoví a údajně i dietní a zdraví. A nebo ne?!

Předsevzetí /5. 1. 2021/ Téma hubnutí s Martinem Barnou

Minerálky /29. 12. 2020/

Chilli /22. 12. 2020/

Chilli. Koření, které nás v zimě dokáže pořádně zahřát, rozproudit krev i posílit náš imunitní systém. A nejen to! Chilli je totiž stimulantem i v mnoha jiných směrech 😉 Jak působí pravidelná konzumace pálivých papriček na náš organismus? Dozvíte se dnes na Rádiu čas v pořadu Jezte s rozumem s hostem Radimem Uzlem!

Curkoví /15. 12. 2020/

Linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, medové perníky a k tomu váječný likér, puňč, nebo opojně vonící svařák. Vánoční doba je plná sladkých svodů a potěšení (nejen) pro naše chuťové buňky. Co se ale děje s naším tělem, když od počátku adventu mlsáme, uzobáváme a popíjíme? Dozvíte se dnes na Rádiu čas v pořadu Jezte s rozumem.

Kaki/1. 12. 2020/

Zářivé a lesklé oranžové ovoce, které už běžně najdeme v regálech obchodů a supermarketů. Kaki! Co všechno tento „pokrm bohů“ obsahuje? Jak působí na náš organismus? A proč bychom si tento exotický plod měli dopřávat? To se dozvíte v pořadu Jezte s rozumem.

Odvar z babského ucha / 24. 11. 2020/

Jak podpopřit svou imunitu? Samozřejmě dobrým jídlem, které  působí blahodárně na našstřeva. Tam totiž sídlí obranyschopnost organsimu! Jak ji nabudit a co si naložit na talíř, abychom zůstali zdraví a vitální?

Imunita sídlí ve střevech / 17. 11. 2020/

Méně pohybu, blíže k lednici i ke sporáku. Karanténa se projevila na mnohých z nás a oblíbené kalhoty se nám tak nějak „srazily“. Co dělat, abychom z karantény tentokrát nevyšli s kily navíc? A možná třeba i nakonec něco zhubli? 

Jak nepřibrat v karanténě? / 10. 11. 2020/

Jakými potraviny podpořit své plíce? Co jíst, aby se nám dobře dýchalo? Kupodivu samé dobroty! Jaké? To se dozvíte dnes na Rádiu čas v pořadu JEZTE S ROZUMEM.

Potraviny pro zdravé plíce / 3. 11. 2020 /

Taky máte v chladných podzimních dnech chuť na vydatnější a teplejší jídla? Je to úplně normální! Proč je tepelná úprava jídla důležitá? A jak je to s živinami v potravinách po jejich uvaření? Dozvíte dnes na Rádiu Čas v pořadu Jezte s rozumem.

Teplé jídlo /27. 10. 2020/

Ozdoba podzimní zahrady a zároveň gurmánská lahůdka. Dýně! Jak prospívá našemu organismu? A v čem je naprosto jedinečná? Dozvíte dnes na Rádiu Čas v pořadu Jezte s rozumem.

Dýně /13. 10. 2020/

Jak moc má vliv genetika na naši postavu? Máme svá „kila navíc“ v genech, nebo si za ně můžeme sami? Co si po generace předáváme a jak se to odráží na naší postavě, metabolismu i životním stylu? Dozvíte se dnes na Radiu Čas v pořadu Jezte s rozumem.

Genetika / 22. 9. 2020/

Buď je milujete, nebo nesnášíte. Mají výrazné (pro někoho nelibé aroma), úžasnou chuť a skvělé nutriční hodnoty. Jsou prostě unikátem po všech stránkách! Jak našemu tělu prospívají a proč bychom si měli olomoucké tvarůžky pravidelně dopřávat? Dozvíte se dnes na Rádiu Čas v pořadu Jezte s rozumem.

Tvarůžky /15. 9. 2020/

Jablka, hrušky, hroznové víno… Září je plné sladkých čerstvých plodů, které jsou plné vitamínů a významných antioxidantů. Na co bychom si ale měli dát při jejich konzumaci pozor? A kolik ovoce jíst, aby našemu organismu přinášelo potřebné benefity? Dozvíte se dnes na Rádiu Čas v pořadu Jezte s rozumem.

Sklizeň /8. 9. 2020/

Light potraviny – patří do našeho jídelníčku, pokud se snažíme hubnout? A nebo nám naopak můžou hubnutí sabotovat? V čem jsou light potraviny záludné  a kdy je lepší sáhnout po jejich „plnohodnotné“ verzi? Dozvíte se dnes na Rádiu Čas v pořadu Jezte s rozumem.

Light potraviny /1. 9. 2020/

Aktuálě jsou moderní ketogenní diety a nízkosacharidové stravování. Proč se máme vyhýbat sacharidům? Je nutné přestat jíst pečivo? A jsou tyto „lowcarb“ diety vhodé pro všechny?

Sacharidy /3. 6. 2020/

Zdravé sladkosti pro děti. Mléčné řezy, chlazené tyčinky, nebo dezerty, které hlásají zvýšený obsah vitamínů. Proč je dobré si vždy důkladně přečíst složení? A čím raději nahradit prodávané sladkosti v líbivém barevném obalu?

Co jí vaše děti? /26. 5. 2020/

Jarní detoxikace, půsty a očistné kúry. Je to vůbec třeba? Jak napomoci našemu tělu, aby se  kvalitně „detoxikovalo“ samo bez nutnosti radikální očisty?
Jarní detox /premiéra 19. 5. 2020/

Zelená barva, zelené potraviny, zeleň. V čem je zelená barva unikátní? A jak prospívá našemu zdraví, ať už v podobě jídla, pití, nebo procházek v přírodě? Jak působí zeleň na naší psychiku a co dokáže s naším tělem?

Zeleň /premiéra 12. 5. 2020/

 

Eva Šimčíková

Je profesionální moderátorkou s nadšením pro zdravou výživu a vaření. Již kdysi natáčela pořad o zdravém životním stylu s názvem Jez a věz. Nyní ji můžete vídat na obrazovce České televize v pořadu Dobré ráno.  Dříve pracovala například jako tisková mluvčí FC Baník Ostrava. Eva je aktivní sportovkyní, propagátorkou racionálního stravování a taky vášnivou kuchařkou. Všechny tyto záliby se také snoubí v pořadu Jezte s rozumem.