Online Podcasty
Právě dohrálo:
Radio Čas
Vysílání Radia Čas

Jezte s rozumem

Právě jste: Radio Čas  /  Jezte s rozumem

Žít – a jíst – zdravě se dá i bez hladovění. O rozumném přístupu ke zdravé výživě, vaření, i sobě samému v pohodové a příjemné formě s Evou Šimčíkovou.

Jezte s rozumem – úterý po 11:00, neděle po 10:00.


Většina z vás si asi vzpomene na čarodějnici Saxanu, která zoufale hledala vhodnou babu, které by mohla uříznout ucho. Potřebovala ho, aby mohla zůstat ve světě lidí. My můžeme odvar z babského ucha pít ráno, v poledne i večer. A nemusíme kvůli tomu nikomu ubližovat. Ba naopak, maximálně prospějeme sami sobě, svému zdraví, zažívání a třeba i dutině ústní! Jaké další účinky má „babské ucho“ na náš organismus? To se dozvíte dnes na Radiu Čas v pořadu JEZTE S ROZUMEM.

Stres / 25. 5. 2021/

Jaký má stres vliv na náš organismus? Co všechno ovlivňuje? A proč máme ve stresových situacích chuť na čokoládu a pořádný zákusek?

Lékořice /18. 5. 2021/

Má unikátní chuť i vůni, kterou si mnozí pamatujeme ze svého dětství. Sladká pochoutka, ketrá je obrovsky populární ve skandinávských zemích, ve Španělsku a Americe. A není se čemu divit! Chuť lékořice je natolik specifická, že se jí nic jiného nepodobá. A navíc má blahodárné účinky na naše zdraví!

MŮŽEME VŠE! Aneb žádné zakázané potraviny neexistují. /11. 5. 2021/

Neustálé je nám něco zakazováno. Nemáme jíst vajíčka, protože zvyšují cholesterol. Přestat pít mléko, protože zahleňuje. Omezit tučná jídla, protože se po nich rychle přibírá… Je tomu opravdu tak? Jsou jídla a potraviny, které bychom opravdu nikdy neměli jíst?

Nízkosacharidová dieta /4. 5. 2021/

V poslední době je obrovským trendem nízkosacharidová dieta. Vzdáváme se pečiva, příloh, sladkostí a cukru ve jménu štíhlé postavy a zdraví. Je to ale opravdu nutné? Je nízkosacharidová dieta tím nejlepším způsobem, jak zhubnout do plavek? Musíme si opravdu odepírat krajíc poctivého chleba?

Tuky /20. 4. 2021/

Máme se vyhýbat tukům? Nebo si klidně namazat chleba poctivým máslem, dát si bůček, či pořádně mastnou rybu? Jak působí tuky na náš organismus? A přibírá se po nich? A které tučné potraviny jsou pro naše zdraví přínosné? Poslechněte si v novém dílu pořadu Jezte s rozumem!

Brambory /13.4.2021/

Tradiční česká potravina – brambory! Víme, jaký poklad se v nich nachází, nebo jsme si na ně zvykli natolik zvykli, že už nám dávno zevšedněly? Jaké látky dodávají našemu tělu? Měli bychom se jim vyhýbat kvůli sacharidům? A jak na první pohled poznat, zda jsou brambory chutné a kvalitní?

Zdravé ZUBY /6. 4. 2021/

Co jíst a pít, abychom měli zdravé zuby? A čemu se naopak vyhýbat? Co našemu chrupu prospívá a na jaké potraviny bychom si měli dát bacha?

Arašídy /23. 3. 2021/

 březen je arašídovým měsícem – takže na buráky pořádně koukneme! Co obsahují, jestli jsou zdravé, nebo nezdravé… Máme je jíst, nebo se jim raději vyhýbat obloukem? Dozvíte se v dalším dílu pořadu Jezte s rozumem!

Čich /16. 3. 2021/

Vůně kávy, čerstvě upečené bábovky, levandulových květů, nebo vůně jara ve vzduchu.. Prostě vůně. Aroma.  Libé a krásné vjemy, které můžeme cítit. A hlavní roli v tom hraje náš NOS! Jak moc se se vůně podílí na požitku z jídla? Jak můžeme své gurmánské zážitky vylepšit pomocí aromatických bylinek? A co když jsme přišli o schopnost cítit?

Pečivo /9. 3. 2021/

Máme  se pečivu vyhýbat? Příbírá se po něm? Musíme omezit sacharidy a lepek v našem jídelníčku? A nebo si s chutí můžeme dopřát pořádný krajíc čerstvého chleba?

Spánek /23. 2. 2021/

Proč spíme? Kolik hodin bychom měli denně spát a co se děje s naším tělem, když si dopřejeme kvalitní a vydatný spánek?

Voda s citronem /16. 2. 2021/

Zázračný elixír zdraví, který však má své ALE!

Líbání /9. 2. 2021/

Líbání a jeho vliv na náš organismus.

Vitamin D /2. 2. 2021/

Proč je tak zásadní a jak zajistit, abychom ho měli dostatek?

Pomelo /26. 1. 2021/

Jak jste na tom s citrusy? Milujete pomeranče, vůni mandarinek, nebo si vystačíte jen s troškou citrónu do čaje? A co pomelo? Podlehli jste chuti tohoto největšího citrusu, který může vážit až 5 kilo? A nebo vás od jeho konzumace odrazuje složité loupání?

Káva / 19. 1. 2021/

Voní, chutná, dokáže pořádně nakopnout. Káva!  Nápoj, bez kterého si mnozí z nás ani neumí představit svůj den. Škodí nám, nebo prospívá? Jaký vliv má káva na naši postavu, srdce, nebo třeba mozek? A proč bychom si ten svůj oblíbený šálek černého moku měli pořádně vychutnat?

Gumoví medvídci / 12. 1. 2021/
Oblíbená pochoutka malých i velkých – gumoví medvídci. Barevní, sladcí, návykoví a údajně i dietní a zdraví. A nebo ne?!

Předsevzetí /5. 1. 2021/ Téma hubnutí s Martinem Barnou

Minerálky /29. 12. 2020/

Chilli /22. 12. 2020/

Chilli. Koření, které nás v zimě dokáže pořádně zahřát, rozproudit krev i posílit náš imunitní systém. A nejen to! Chilli je totiž stimulantem i v mnoha jiných směrech 😉 Jak působí pravidelná konzumace pálivých papriček na náš organismus? Dozvíte se dnes na Rádiu čas v pořadu Jezte s rozumem s hostem Radimem Uzlem!

Curkoví /15. 12. 2020/

Linecké cukroví, vanilkové rohlíčky, medové perníky a k tomu váječný likér, puňč, nebo opojně vonící svařák. Vánoční doba je plná sladkých svodů a potěšení (nejen) pro naše chuťové buňky. Co se ale děje s naším tělem, když od počátku adventu mlsáme, uzobáváme a popíjíme? Dozvíte se dnes na Rádiu čas v pořadu Jezte s rozumem.

Kaki/1. 12. 2020/

Zářivé a lesklé oranžové ovoce, které už běžně najdeme v regálech obchodů a supermarketů. Kaki! Co všechno tento „pokrm bohů“ obsahuje? Jak působí na náš organismus? A proč bychom si tento exotický plod měli dopřávat? To se dozvíte v pořadu Jezte s rozumem.

Odvar z babského ucha / 24. 11. 2020/

Jak podpopřit svou imunitu? Samozřejmě dobrým jídlem, které  působí blahodárně na našstřeva. Tam totiž sídlí obranyschopnost organsimu! Jak ji nabudit a co si naložit na talíř, abychom zůstali zdraví a vitální?

Imunita sídlí ve střevech / 17. 11. 2020/

Méně pohybu, blíže k lednici i ke sporáku. Karanténa se projevila na mnohých z nás a oblíbené kalhoty se nám tak nějak „srazily“. Co dělat, abychom z karantény tentokrát nevyšli s kily navíc? A možná třeba i nakonec něco zhubli? 

Jak nepřibrat v karanténě? / 10. 11. 2020/

Jakými potraviny podpořit své plíce? Co jíst, aby se nám dobře dýchalo? Kupodivu samé dobroty! Jaké? To se dozvíte dnes na Rádiu čas v pořadu JEZTE S ROZUMEM.

Potraviny pro zdravé plíce / 3. 11. 2020 /

Taky máte v chladných podzimních dnech chuť na vydatnější a teplejší jídla? Je to úplně normální! Proč je tepelná úprava jídla důležitá? A jak je to s živinami v potravinách po jejich uvaření? Dozvíte dnes na Rádiu Čas v pořadu Jezte s rozumem.

Teplé jídlo /27. 10. 2020/

Ozdoba podzimní zahrady a zároveň gurmánská lahůdka. Dýně! Jak prospívá našemu organismu? A v čem je naprosto jedinečná? Dozvíte dnes na Rádiu Čas v pořadu Jezte s rozumem.

Dýně /13. 10. 2020/

Jak moc má vliv genetika na naši postavu? Máme svá „kila navíc“ v genech, nebo si za ně můžeme sami? Co si po generace předáváme a jak se to odráží na naší postavě, metabolismu i životním stylu? Dozvíte se dnes na Radiu Čas v pořadu Jezte s rozumem.

Genetika / 22. 9. 2020/

Buď je milujete, nebo nesnášíte. Mají výrazné (pro někoho nelibé aroma), úžasnou chuť a skvělé nutriční hodnoty. Jsou prostě unikátem po všech stránkách! Jak našemu tělu prospívají a proč bychom si měli olomoucké tvarůžky pravidelně dopřávat? Dozvíte se dnes na Rádiu Čas v pořadu Jezte s rozumem.

Tvarůžky /15. 9. 2020/

Jablka, hrušky, hroznové víno… Září je plné sladkých čerstvých plodů, které jsou plné vitamínů a významných antioxidantů. Na co bychom si ale měli dát při jejich konzumaci pozor? A kolik ovoce jíst, aby našemu organismu přinášelo potřebné benefity? Dozvíte se dnes na Rádiu Čas v pořadu Jezte s rozumem.

Sklizeň /8. 9. 2020/

Light potraviny – patří do našeho jídelníčku, pokud se snažíme hubnout? A nebo nám naopak můžou hubnutí sabotovat? V čem jsou light potraviny záludné  a kdy je lepší sáhnout po jejich „plnohodnotné“ verzi? Dozvíte se dnes na Rádiu Čas v pořadu Jezte s rozumem.

Light potraviny /1. 9. 2020/

Aktuálě jsou moderní ketogenní diety a nízkosacharidové stravování. Proč se máme vyhýbat sacharidům? Je nutné přestat jíst pečivo? A jsou tyto „lowcarb“ diety vhodé pro všechny?

Sacharidy /3. 6. 2020/

Zdravé sladkosti pro děti. Mléčné řezy, chlazené tyčinky, nebo dezerty, které hlásají zvýšený obsah vitamínů. Proč je dobré si vždy důkladně přečíst složení? A čím raději nahradit prodávané sladkosti v líbivém barevném obalu?

Co jí vaše děti? /26. 5. 2020/

Jarní detoxikace, půsty a očistné kúry. Je to vůbec třeba? Jak napomoci našemu tělu, aby se  kvalitně „detoxikovalo“ samo bez nutnosti radikální očisty?
Jarní detox /premiéra 19. 5. 2020/

Zelená barva, zelené potraviny, zeleň. V čem je zelená barva unikátní? A jak prospívá našemu zdraví, ať už v podobě jídla, pití, nebo procházek v přírodě? Jak působí zeleň na naší psychiku a co dokáže s naším tělem?

Zeleň /premiéra 12. 5. 2020/

 

Eva Šimčíková

Je profesionální moderátorkou s nadšením pro zdravou výživu a vaření. Již kdysi natáčela pořad o zdravém životním stylu s názvem Jez a věz. Nyní ji můžete vídat na obrazovce České televize v pořadu Dobré ráno.  Dříve pracovala například jako tisková mluvčí FC Baník Ostrava. Eva je aktivní sportovkyní, propagátorkou racionálního stravování a taky vášnivou kuchařkou. Všechny tyto záliby se také snoubí v pořadu Jezte s rozumem.