KOPROVÁ OMÁČKA V KUCHAŘSKÉM KVÍZU ŽAKA BOJÓNA

Právě jste: Radio Čas  /  Na Moravě žijeme s Vámi  /  KOPROVÁ OMÁČKA V KUCHAŘSKÉM KVÍZU ŽAKA BOJÓNA

Šefkuchař Radia Čas Žak Bujón poprvé ve studiu v živém vysílání!

Gratulujeme paní Lence, která porazila našeho sympaťáka Žaka Bujóna v kuchařském kvízu a vyhrává poctivý nákup v hodnotě 2.000 Kč v Globusu. Hrajeme zase zítra, neváhejte a přihlašte se do soutěže!

Porazte šéfkuchaře Žaka Bujóna a vyhrajte poctivý nákup v Globusu v hodnotě 2.000 Kč. Registrujte se soutěžní SMS ve tvaru CAS (mezera) PSČ (např. CAS 70800) na číslo 9001009.

A o jakém jídle jsme si dneska s Bujónem povídali?!

KOPROVÁ OMÁČKA

Ingredience:

  • 800 g loupané hovězí plece, v celku
  • 100 g másla
  • 3–4 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce octa + 3 lžíce octa na uvaření vajec
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 100 ml mléka
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 8–10 plátků světlého toustového chleba
  • svazek čerstvého kopru
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 4 vejce
  • 600–800 g nových brambor, uvařených ve slupce a oloupaných
  • 2–3 lžíce přepuštěného másla
  • menší svazek pažitky

Příprava jídla:

Z masa odřízněte blány, vložte ho do hrnce se 4 l studené vody, mírně osolte a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a bez poklice nechte ,táhnout‘ asi 4 hodiny. Během vaření se voda odpařuje, takže vám zbude asi 1 l silného vývaru. Maso si můžete uvařit už den předem.

2 V kastrolu se silnějším dnem rozehřejte máslo a vsypte do něj cukr. Přilijte ocet, nechte přejít varem a potom zalijte vývarem.

3 Základ omáčky opět přiveďte k varu a maso nechte stranou ve zbylém vývaru. Jakmile začne základ vřít, přilijte mléko a omáčku ochuťte solí a pepřem. Nechte bublat na mírném plameni a mezitím okrájejte z toustového chleba kůrky a střídku nalámejte na menší kousky.

4
 Nyní omáčku zahustěte. Nasypte do ní většinu pečiva a vařte 8–10 minut, dokud se chléb téměř nerozvaří a omáčka nezhoustne. Občas ji promíchejte metličkou. Stáhněte z ohně a ponorným mixérem rozmixujte dohladka. Hustotu můžete během varu upravovat – buď přidáte chleba, nebo naopak přilijete vývar.

5 Nakonec omáčku přeceďte přes jemný cedník, aby byla úplně jemná a hladká. Případné žmolky chleba propasírujte přes cedník. Jde to dobře spodkem naběračky nebo lžíce. Kastrol s omáčkou postavte zpátky na sporák na velmi mírný plamen. I v této fázi můžete omáčku povolit vývarem a podle potřeby dochucovat.

6 Kopr otrhejte ze silných stonků. Lístky shrňte na hromádku, překrájejte najemno a spolu se smetanou vmíchejte do omáčky. Ochutnejte a dejte stranou.